Πρακτικές συμβουλές εξοικονόμησης καυσίμων

Πρακτικές συμβουλές

10 πρακτικές συμβουλές για μεγαλύτερη εξοικονόμηση καυσίμων:

Διατηρείτε το αυτοκίνητό σας καλά συντηρημένο και ελέγχετε τακτικά τη στάθμη του λαδιού, έτσι ώστε ο κινητήρας σας να βοηθάει στη μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα (CO₂).
Ελέγχετε την πίεση των ελαστικών τουλάχιστον μία φορά το μήνα καθώς και πριν από κάθε ταξίδι. Τα ξεφούσκωτα ελαστικά μπορούν να αυξήσουν την κατανάλωση καυσίμων μέχρι και 4%.*
Εάν οδηγείτε με 100 χιλιόμετρα την ώρα ή και περισσότερο, διατηρείτε τα παράθυρα ανεβασμένα. Στις υψηλές ταχύτητες, τα ανοιχτά παράθυρα δημιουργούν μεγάλη αεροδυναμική αντίσταση που προσθέτει στην κατανάλωση καυσίμων. Επίσης αφαιρείτε τη σχάρα οροφής εάν δεν τη χρησιμοποιείτε, για εξοικονόμηση καυσίμων έως και 10%.**
Μην αφήνετε το αυτοκίνητο στάσιμο µε αναµµένη τη µηχανή για παρατεταμένες χρονικές περιόδους. Αν κολλήσετε στην κίνηση, προτιμήστε να σβήσετε τον κινητήρα, εφόσον είναι ασφαλές να το κάνετε. Με τους σύγχρονους κινητήρες, μπορείτε να αρχίσετε να οδηγείτε αμέσως μετά την εκκίνηση του κινητήρα για να αποφύγετε την περιττή κατανάλωση καυσίμων.
Είναι γνωστό ότι ο κλιματισμός χρησιμοποιεί πολλή ισχύ, καταναλώνοντας περισσότερα καύσιμα και επομένως υψηλότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO₂). Εάν οδηγείτε με χαμηλή ταχύτητα, κλείστε τον και ανοίξτε τα παράθυρά σας.**
Mη διατηρείτε στο αυτοκίνητο περιττά φορτία εάν δεν τα χρειάζεστε. Εργαλεία ή αθλητικοί σάκοι γεμάτοι εξοπλισμό βαραίνουν το αυτοκίνητο, με αποτέλεσμα ο κινητήρας να επιβαρύνεται περισσότερο και να χρησιμοποιεί περισσότερα καύσιμα.
Είναι καλό οι αλλαγές στο κιβώτιο ταχυτήτων να γίνονται έγκαιρα και στον κατάλληλο χρόνο, ώστε η οδήγηση να είναι πιο οικονομική σε ό,τι αφορά στην κατανάλωση καυσίμων.**
Οδηγείτε ομαλά και με την κατάλληλη ταχύτητα. Η οδήγηση σε υψηλές ταχύτητες καταναλώνει περισσότερα καύσιμα από την οδήγηση σε χαμηλές ταχύτητες. Να θυμάστε, εάν επιταχύνετε ή φρενάρετε απότομα, είναι πιθανό ότι ο κινητήρας σας να χρησιμοποιήσει περισσότερα καύσιμα και να παράξει περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα (CO₂).
Προσπαθήστε να προβλέψετε, όσο το δυνατόν περισσότερο, την τυχόν κυκλοφοριακή συμφόρηση, για να αποφύγετε άσκοπες στάσεις και εκκινήσεις. Αυτό θα σας βοηθήσει να οδηγείτε πιο ομαλά, μειώνοντας την κατανάλωση καυσίμων και τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO₂).
Ταξίδι με περισσότερους επιβάτες σημαίνει ένα λιγότερο αυτοκίνητο στο δρόμο. Αυτό βοηθά στη μείωση της κυκλοφοριακής συμφόρησης και της κατανάλωσης καυσίμων, ενώ μπορείτε και να μοιραστείτε το κόστος των καυσίμων!
Μία πρωτοβουλία FuelsEurope και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής www.savemorethanfuel.eu

* Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας

** Ευρωπαϊκή Επιτροπή